-

LUIS BORDA & ΓΕΩΡΓΙΑ ΒΕΛΗΒΑΣΑΚΗ «Συναντήσεις και Αποχαιρετισμοί – Κρήτη, Θεσσαλονίκη, Buenos Aires»

LUIS BORDA & ΓΕΩΡΓΙΑ ΒΕΛΗΒΑΣΑΚΗ

«Συναντήσεις και Αποχαιρετισμοί – Κρήτη, Θεσσαλονίκη, Buenos Aires»

Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2022

Ώρα: 21:00

«Σκηνή Σωκράτης Καραντινός» – Μονή Λαζαριστών

 

Το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με την Epopsis παρουσιάζουν τον Αργεντινό μαέστρο Luis Borda, από τους λαμπρότερους εκπροσώπους του Tango Nuevo στην Ευρώπη και τον κόσμο, μαζί με την Ελληνίδα ερμηνεύτρια από την Κρήτη, Γεωργία Βεληβασάκη, σε μια μεγάλη συναυλία στην Θεσσαλονίκη.

Ο Luis Borda και η Γεωργία Βεληβασάκη, έχοντας στη «βαλίτσα» τους εξαιρετικές κριτικές και το χειροκρότημα ενός θερμού κοινού στις συναυλίες τους σε θέατρα και φεστιβάλ της Ευρώπης, παρουσιάζουν ένα μουσικό υλικό με τον αέρα της Αργεντινής και της Κρήτης, τραγούδια που γεννήθηκαν μέσα από πλήθος «συναντήσεων και αποχαιρετισμών» (encuentros y despedidas) των δύο καλλιτεχνών.

Στο πρόγραμμά τους η φλογερή και νοσταλγική μουσική του Μπουένος Άιρες μεταπλάθεται από την ομορφιά των αυτοσχεδιασμών και τη συνθετική δύναμη του Αργεντινού δεξιοτέχνη, σμίγοντας με μια μαγική μεσογειακή φωνή αλλά και το παραδοσιακό ηχόχρωμα τη κρητικής λύρας. Σαγηνευτικές μελωδίες, αργεντίνικα tango, milonga και chacarera, ανταμώνουν με ριζίτικα τραγούδια. Ορμητικοί ρυθμοί, πάθη, αισθήματα βαθιά, κόσμων που τους ενώνει η μουσική και η θάλασσα. Τα τραγούδια, γεμάτα με βιώματα που υπερβαίνουν το χρόνο, εκφράζουν το δράμα της προσφυγιάς, της απώλειας, και μαζί τον έρωτα, την ελπίδα της αναγέννησης, την ακούραστη εργασία της οικοδόμησης ενός πολιτισμού μέσα από τη συνομιλία διαφορετικών μουσικών κόσμων, μα τόσο κοντινών ως προς το ουσιαστικό τους περιεχόμενο.

Μαζί με τον Luis Borda και τη Γεωργία Βεληβασάκη συμπράττουν κορυφαίοι μουσικοί όπως ο Σπύρος Ρασσιάς (πιάνο), ο Παντελής Αγκιστριώτης (κρητική λύρα), ο Δημήτρης Αραμπατζής (bandoneon) και ο Ανδρέας Ζιάκας (κιθάρα). Συμμετέχει στο τραγούδι ο Ανδρέας Σμυρνάκης.

Την παράσταση εμπλουτίζει, με φλόγα και ένταση, το αριστοτεχνικό ζευγάρι χορευτών του αργεντίνικου τάνγκο Νάντια Χρονίδου & Γιάννης Σαπατόρης.

Μια μουσική παράσταση υψηλού επιπέδου με τη συνέργεια και το έργο της κοινής διαδρομής των  Luis Borda και Γεωργίας Βεληβασάκη. Καλλιτέχνες χωρίς σύνορα σε καιρούς γεμάτους σύνορα, μουσικοί με διαφορετικές μουσικές καταβολές διερευνούν και πειραματίζονται στο πεδίο της διαχρονικής και διατοπικής μουσικής έκφρασης και δημιουργίας.

 

Η εκδήλωση έχει την υποστήριξη και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

(με ηλεκτρονικά εισιτήρια μηδενικής αξίας από τη www.viva.gr)

https://www.viva.gr/tickets/music/luis-borda-georgia-belibasaki/

 

Αντί εισιτηρίου συλλέγονται προαιρετικά τρόφιμα υπέρ της «ΑΡΩΓΗΣ Θεσσαλονίκης»

Διοργάνωση: Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με την Epopsis.

.jpg

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ

LUIS BORDA (Μαέστρος / Κιθαριστής)

Ο Luis Borda γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μπουένος Άιρες. Από το 1996 ζει και δημιουργεί μεταξύ Γερμανίας και Αργεντινής. Σήμερα θεωρείται ένας από τους  διεθνώς αναγνωρισμένους συνθέτες-κιθαριστές και από τους πρωτοπόρους του Tango Nuevo στον κόσμο. Έχει συμπράξει με τους σημαντικότερους μουσικούς της Αργεντινής σε συναυλίες από την Αυστρία και τη Σιγκαπούρη ως την Ελλάδα και την Αίγυπτο. Πειραματίζεται με νέες ενορχηστρωτικές φόρμες, όπου παραδοσιακά όργανα της Ανατολής συνομιλούν με την αργεντίνικη κιθάρα δημιουργώντας μουσικές γέφυρες με τη δυτική τζαζ και το τάνγκο. Έχει στο ενεργητικό του πλήθος δισκογραφικών εργασιών, καθώς και συνθέσεις μουσικής για το θέατρο και τον κινηματογράφο.

Δισκογραφία:

1986 Ave Rock (Prodisa)

1986 Luis Borda Quinteto (Circe)

1987 Trialogo (Circe, Buenos Aires)

1988 Danza Primera (Melopea, Buenos Aires)

1990 Arrabal Amargo (Melopea)

!995 Linea de Tango (jazz & Fusion)

1997 Nouveau tango (Hammer Musik GmbH)

1999 Adios Buenos Aires (BMG)

2002 Hecho (Tipica Records, Buenos Aires)

2004 El Alba (Enja Records)

2005 Orientacion (Enja Records)

2008 Chicas de Otros Barrios (Enja Records/Acqua Records)

2010 Tangos Brujos (Galileo Medien)

2014 Tango Air – Luis Borda/Jessica Kuhn

2014 Atahualpa (Acqua Records)

2015 Aleli, De Creta a Buenos Aires / Luis Borda & Georgia Velivasaki (Enja/YellowBird Records)

2019 Encuentros y Despedidas / Luis Borda & Georgia Velivasaki (LP/CD – Metronomos, Greece)

 

Others:

– Tangos, Adios Buenos Aires“ (film) Arne Birkenstock, ZDF/Arte – 2005

– Der Letzte Applaus“ (film) Gernαn Kral/Happiness – 2008

– Ich habe es Dir nie erzhelt (film) Johannes Frabik, ZDF – 2011

– Nota Magica (musical) – 2014

– Un Tango Mas (documentary-moive) – 2016

 

http://www.luisborda.com

 

ΓΕΩΡΓΙΑ ΒΕΛΗΒΑΣΑΚΗ (Ερμηνεύτρια / Performer)

Η Γεωργία Βεληβασάκη ασχολείται με το τραγούδι, το μουσικό θέατρο και την τέχνη της performance, ως ερμηνεύτρια και δημιουργός, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Γράφει ποίηση, στίχους, έμμετρα παραμύθια, θεατρικά έργα και διηγήματα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ευρωπαϊκού Πολιτισμού (Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο), καθώς και του Διιδρυματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Δημιουργική Γραφή» (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας), ενώ ολοκλήρωσε τα Προγράμματα Επαγγελματικής Επιμόρφωσης & Κατάρτισης του ΕΚΠΑ, «Performance / Θεωρητικές Προσεγγίσεις, Πρακτικές Εφαρμογές» και «Εκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων». Από το 2020 συνεργάζεται με το Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δημιουργική Γραφή» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ως διδάσκουσα Επιτελεστικής Ποίησης (Performance Poetry).

Στο εργοβιογραφικό της περιλαμβάνεται εκτενής προσωπική δισκογραφία και συμμετοχές σε έργα άλλων καλλιτεχνών, καθώς και λογοτεχνικά έργα που έχουν βραβευτεί, εκδοθεί και παρουσιαστεί επί σκηνής.

Δισκογραφία: Στου Νότου τις Φωτιές (AM Records 1996), Κράτα Γερά (AM Records 1998), Sexual Instinct (EROS Records 2003), Σύννεφα (EROS Records 2004), Σε τόνο μπλε méditerrané (Polytropon 2006), Βραδινό Δελτίο (Polytropon 2008), GaiaAction St (Polytropon 2009), Το Μικρό Μυστικό της Ζωής (Polytropon 2011, Μετρονόμος 2018), Aleli / De Creta a Buenos Aires – Luis Borda & Georgia Velivasaki (Enja Records/Yellowbirds, Munich 2015), Aleli / Encuentros y Despedidas / Luis Borda & Georgia Velivasaki (Μετρονόμος, 2019)

Συμμετοχές: Νύχτα μου (1994), Χοροί της Νύχτας (1995), τηλεοπτική σειρά Για μια Γυναίκα κι ένα Αυτοκίνητο (ΑΝΤ1-2001), Το Κάλεσμα της Ανοιξης (2001), Μυστικός Δείπνος (2002), Epilia (2008), Κατερίνα Γώγου / Πάνω Κάτω η Πατησίων (2012), Alexander Rock Opera (2012), Ντοκιμαντέρ Γιάννενα του Στοχασμού και των Θρύλων (ΕΡΤ 2013), Alexander the Great. Rock Opera (2014/2015), Εν ονόματι του χρόνου (Πηγή Λυκούδη/Φίλιππος Γράψας, 2015), Σιωπή ν’ ακούσουμε (Γιάννης Γεωργιλάς, 2018), Νανουρίσματα και ξυπνήματα (Κανάρης Κεραμάρης, 2019).

http://www.velivasaki.gr/biography/

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ 

Ημέρα

25/10/2022

Ώρα

21:00

Τοποθεσία

Μονή Λαζαριστών
Μονή Λαζαριστών, Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη

Διοργανωτής

Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
+30 2310 602599
kepothe@otenet.gr
https://www.kepo.gr/