φωτο-φεστιβαλ-μαριζα

Μαρίζα Κωχ

Η Μαρίζα Κωχ είναι συνθέτης, τραγουδίστρια και μουσικοπαιδαγωγός. Το έργο της έχει εκδοθεί σε 23 μουσικούς δίσκους. Τα πρώτα της ακούσματα ήταν η βυζαντινή μουσική και τα νησιώτικα τραγούδια στη Σαντορίνη, όπου έζησε μέχρι τα εφηβικά της χρόνια. Υπηρέτησε την ελληνική παραδοσιακή μουσική με το πολύ ιδιαίτερο προσωπικό της ύφος, εισάγοντας τον ηλεκτρικό ήχο στις διασκευές της. Έχει μελοποιήσει Σαπφώ, Κώστα Βάρναλη, τον Έλληνα ποιητή των θαλασσών Νίκο Καββαδία, Γιώργο Σαραντάρη και, πρόσφατα, ποιήματα της Κική Δημουλά.

Από τη δεκαετία του 1970, άρχισε παγκόσμιες περιοδείες στα μεγαλύτερα θέατρα και σε αναγνωρισμένα μουσικά φεστιβάλ και στις 5 Ηπείρους.

Το 1996 ιδρύθηκε το «Κέντρο Βιωματικής Μουσικής, Κίνησης και Λόγου, Μαρίζα Κωχ» για τη βιωματική διδασκαλία της μουσικής σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας. Το 2008, σε συνεργασία με το Ωδείο Αθηνών, δημιούργησε την «Παιδική χορωδία παραδοσιακού τραγουδιού».

Εξέδωσε παιδικούς δίσκους με παραδοσιακά παιχνιδοτράγουδα και έδωσε παραστάσεις για παιδιά, με κορυφαίο το έργο «Η Γοργόνα ταξιδεύει τον μικρό Αλέξανδρο».

Έχει τιμηθεί από τον Σύνδεσμο Ελληνίδων Επιστημόνων και από το Πανεπιστήμιο Cornell της Νέας Υόρκης ως «Ελληνίδα γυναίκα δημιουργός», από το Πανεπιστήμιο Πατρών το 2015,καθώς και από την Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση «για το ανεκτίμητο πολιτιστικό έργο της».

Σήμερα, το εκπαιδευτικό της έργο «στεγάζεται» στο Μουσικό Τμήμα του Ιονίου Πανεπιστημίου.

κοχ