w03-165757222

ΑΘΗΝΑΙΚΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Ένα νέο φεστιβάλ ξεκινά στο Ολύμπιον προς ανάδειξη της δουλειάς μουσικών

 

w03-165757222

 

Το δρόμο προς την προβολή και ανάδειξη της δουλειάς μουσικών από τη Βόρεια Ελλάδα, ανοίγει ένας νέος θεσμός που γεννιέται στη Θεσσαλονίκη. Το #SKG LIVE! MUSIC FEST – «Ζωντανεύουμε τη δημιουργία» είναι ένα τετραήμερο φεστιβάλ μουσικής που θα γίνει μέσα στον Απρίλιο και το οποίο στοχεύει να δώσει χώρο στους νέους και ανερχόμενους καλλιτέχνες της περιοχής, να εκφράσουν τα όνειρά τους.

Πρόκειται για ένα φεστιβάλ που διοργανώνει το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Μουσικών Βορείου Ελλάδος και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Εκατόν τριάντα πέντε καλλιτέχνες που εκπροσωπούν 28 μουσικά σχήματα και μπάντες με διαφορετικά ρεπερτόρια, από τζαζ και ροκ, μέχρι ηλεκτρονική και πιο παραδοσιακή, θα εμφανιστούν διαδοχικά από τις 15 έως τις 18 Απριλίου στον Κινηματογράφο Ολύμπιον με σκοπό να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, σε ένα φεστιβάλ όπου η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Ως μια πραγματική γιορτή για την πόλη και την περιφέρεια, χαρακτήρισε το #SKG LIVE! MUSIC FEST ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. «Η έμπνευσή μας για το σχεδιασμό και την υλοποίηση αυτής της νέας διοργάνωσης είναι ο τεράστιος πλούτος, η εξαιρετική ποιότητα και η μεγάλη ποικιλία της μουσικής και της καλλιτεχνικής έκφρασης στον τόπο μας. Έμπνευσή μας όμως είναι προφανώς και οι πάρα πολύ ανήσυχοι ταλαντούχοι καλλιτέχνες, που αναζητούν την ευκαιρία να εκφραστούν καλλιτεχνικά και τους οποίους θέλουμε να ζουν και να δημιουργούν στον τόπο μας, τους δίνουμε δηλαδή την ευκαιρία να το κάνουν εδώ», είπε χαιρετώντας το νέο θεσμό ο κ. Τζιτζικώστας.

Όπως συμπλήρωσε η πρόεδρος του Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας ‘Αννα Μυκωνίου, η οποία ανανέωσε τη θητεία της μετά τις πρόσφατες αρχαιρεσίες, η ανάγκη για τη δημιουργία του Φεστιβάλ, προέκυψε διότι εντοπίστηκε ένα κενό που υπήρχε. «Στην πόλη μας οι μουσικές σκηνές είναι πάρα πολύ λίγες, δεν γίνονται παραγωγές και ως εκ τούτου δεν αξιοποιούνται οι καλλιτέχνες μας. Είναι θλιβερό να διαπιστώνουμε ότι χρόνο με το χρόνο άνθρωποι ταλαντούχοι με σπουδαίες δυνατότητες είτε πέφτουν σε ένα λήθαργο απραξίας, είτε παίρνουν το δρόμο για την πρωτεύουσα για να βιοποριστούν αλλά και για να παρουσιάσουν την καλλιτεχνική τους δημιουργία», τόνισε η κ. Μυκωνίου, λέγοντας πως αυτή η διαπίστωση οδήγησε στη σκέψη ότι πρέπει το Κέντρο Πολιτισμού να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις και τις συνθήκες για να δίνονται ευκαιρίες σε νέους δημιουργούς.

Το γεγονός της μεγάλης ανάγκης ύπαρξης ενός τέτοιου θεσμού, που θα προωθεί και θα αναδεικνύει τη μουσική δημιουργία, απέδειξαν και οι αιτήσεις συμμετοχής που έφτασαν σε αριθμό ρεκόρ, αφού τα 28 σχήματα που προκρίθηκαν από την επιτροπή αξιολόγησης του #SKG LIVE! MUSIC FEST, προήλθαν από τις συνολικά 165 ολοκληρωμένες καλλιτεχνικές προτάσεις που υποβλήθηκαν.

«Ένα μεγάλο κομμάτι του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες είναι η κοινοποίηση της δουλειάς τους. Οι δισκογραφικές εταιρίες με τον τρόπο που είχαν υπάρξει δεν υπάρχουν πια, το προϊόν έχει μπει μέσα στη ψηφιακή αλυσίδα και έχει γίνει …κομματάκια, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα τραγούδι, μία επιτυχία, μία ηχογράφηση και να έχει χαθεί η έννοια ενός μεγαλύτερου καλλιτεχνικού συνόλου», είπε από την πλευρά του ο μουσικοσυνθέτης και μέλος της επιτροπής αξιολόγησης, Γιώργος Ανδρέου, επισημαίνοντας ότι το σκεπτικό του Φεστιβάλ είναι το ακριβώς αντίθετο. «Το Φεστιβάλ δεν διάλεξε κάποιον να τραγουδήσει ένα τραγούδι του, αλλά διαλέγει ένα μουσικό σχήμα ή έναν καλλιτέχνη για να μας δείξει μία ευρύτερη γκάμα από το τι μπορεί να κάνει, για να υπάρχει κάτι πιο αντιπροσωπευτικό, κάτι από την συνολική του επίδοση», εξήγησε.

Ως ένα «απολύτως εξαγώγιμο προϊόν καταρχάς στα Βαλκάνια και -γιατί όχι;- σε όλο τον κόσμο», χαρακτήρισε αυτό που θα εκτυλιχτεί για τέσσερις ημέρες στη Θεσσαλονίκη, ένα άλλο μέλος της δεκαμελούς επιτροπής αξιολόγησης, ο τραγουδοποιός Δημήτρης Ζερβουδάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος, του εργασιακού σωματείου που συμπλήρωσε 102 χρόνια ζωής και το οποίο μεταξύ άλλων υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων στο χώρο του πολιτισμού. «Βρεθήκαμε εδώ, στο πλευρό της προσπάθειες του Κέντρου Πολιτισμού και συμμετέχουμε την ψυχή μας σ’ αυτό που γίνεται, για να στηρίξουμε επιτέλους αυτό που ήταν αυτονόητο γι’ αυτήν την πόλη, να ανοίξει την καρδιά της στα παιδιά της. Οι 165 συμμετοχές, μας έδειξαν ότι οι τέσσερις μέρες δεν είναι αρκετές», είπε ο κ. Ζερβουδάκης, προτείνοντας μελλοντικά να γίνουν αυτόνομα φεστιβάλ, αφιερωμένα σε διαφορετικά είδη μουσικής.

Tα 28 σχήματα που θα συμμετέχουν στo #SKG LIVE! MUSIC FEST – «Ζωντανεύουμε τη δημιουργία» θα παρουσιάσουν την καλλιτεχνική τους πρόταση από τις 15 έως τις 18 Απριλίου στον κινηματογράφο Ολύμπιον, που παραχωρήθηκε δωρεάν από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ενώ τις εμφανίσεις τους έχουν προσκληθεί να παρακολουθήσουν εντεταλμένοι πολιτισμού, αντιδήμαρχοι, αντιπεριφερειάρχες και δημοσιογράφοι.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλο το άρθρο

Αναλυτικά τα σχήματα που προκρίθηκαν μετά τη ψηφοφορία της Επιτροπής, αναφέρονται στο παρακάτω λινκ:

ANAKOINΩΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ TΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΧΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΑΝ ΣΤΟ #SKG LIVE! MUSIC FEST