andreu

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Ένα φεστιβάλ ευκαιριών από το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Η προβολή νέων καλλιτεχνών και σχημάτων είναι ο στόχος του «#SKG LIVE! – «Ζωντανεύουμε τη δημιουργία»

andreu

Συνολικά 28 μουσικά σχήματα και 135 καλλιτέχνες σε μια γιορτή της πόλης! Αυτό θα μπορούσε να είναι η επιτομή του νέου θεσμού που πραγματοποιεί για πρώτη φορά φέτος το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με τίτλο «#SKG LIVE! – «Ζωντανεύουμε τη δημιουργία».

Πρόκειται για ένα τετραήμερο φεστιβάλ μουσικής που θα πραγματοποιηθεί στον εμβληματικό χώρο του Ολύμπιον σε συνεργασία με τον Σύλλογο μουσικών Βορείου Ελλάδος και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Μουσικά συγκροτήματα με διάφορα ρεπερτόρια κλήθηκαν να αποστείλουν τις καλλιτεχνικές τους προτάσεις που έφτασαν τις 165 και από αυτές επιλέχθηκαν οι 28.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας μίλησε για έναν «σύγχρονο θεσμό πολιτισμού» που υπάρχει η πρόθεση να καθιερωθεί ετησίως από την ΠΚΜ. «Πρόκειται για την υλοποίηση ενός ακόμη μεγάλου και σημαντικού οράματός μας να ανοίξουμε δρόμο και να δώσουμε χώρο έκφρασης στα όνειρα των νέων της περιοχής μας και του τόπου μας. Είναι μια πραγματική γιορτή για τη πόλη και τη περιφέρειά μας με όλα τα είδη της μουσικής. Η έμπνευσή μας για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση αυτής της νέας διοργάνωσης είναι ο τεράστιος πλούτος και η μεγάλη ποικιλία της καλλιτεχνικής έκφρασης στον τόπο μας. Είναι επίσης οι πάρα πολλοί ανήσυχοι καλλιτέχνες που θέλουμε να ζουν και να δημιουργουν στον τόπο μας. Με το φεστιβάλ η καινοτόμα Θεσσαλονίκη επανασυνδέεται με την ταυτότητά της. Επιθυμία μας ήταν να προβάλλουμε την πλούσια και πολύπλευρη μουσική δημιουργία συνεχίζοντας να στηρίζουμε τον σύγχρονο πολιτισμό», είπε ο κ. Τζιτζικώστας .

Αφού διαβεβαίωσε ότι η Περιφέρεια θα εξακολουθήσει να στέκεται δίπλα στους φορείς του πολιτισμού αναφέρθηκε στις υπόλοιπες πολιτιστικές δραστηριότητες του θεσμού όπως οι 80 οπτικοακουστικές παραγωγές, που έφεραν 145 εκ ευρώ έσοδα και 4000 νέες θέσεις εργασίας, το Φεστιβάλ Επταπυργίου κ.α. Επίσης μίλησε για τη χρηματοδότηση της ΠΚΜ προς φορείς όπως το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, την Έκθεση Βιβλίου, το Φεστιβάλ Βιβλίου κ.α. «Για εμάς ο πολιτισμός είναι μια ανοιχτή αγκαλιά για όλους», τόνισε.

Η καλλιτεχνική διευθύντρια και πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Άννα Μυκωνίου, της οποίας η θητεία ανανεώθηκε πρόσφατα μίλησε για την αρχή της δημιουργίας αυτού του φεστιβάλ. «Ως σκέψη, ως ιδέα, ως ανάγκη ξεκίνησε από την εποχή της πανδημίας. Είχαμε εντοπίσει ότι υπάρχει ένα πολύ σημαντικό κενό σε μια πόλη που οι μουσικές σκηνές είναι λίγες, δεν γίνονται παραγωγές και δεν αξιοποιούνται οι καλλιτέχνες μας. Άνθρωποι ταλαντούχοι πέφτουν σε ένα λήθαργο απραξίας ή παίρνουν τον δρόμο της πρωτεύουσας. Εμείς θέλαμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις και τις συνθήκες για να δίνονται ευκαιρίες σε νέους καλλιτέχνες. Αυτό έγινε με το Φεστιβάλ Επταπυργίου και τώρα ήρθε η στιγμή να δημιουργήσουμε και θεσμικά κάτι νέο, ένα φεστιβάλ ευκαιριών».

Εξάλλου όπως τόνισε η κ. Μυκωνίου, πέρα από το ότι το φεστιβάλ θα συστήνει στο κοινό της πόλη τα σχήματα αυτά, στο πλαίσιό του θα καλεί εντεταλμένους πολιτισμού από όλη την Ελλάδα για να κάνουν προτάσεις συνεργασίας στα σχήματα, ώστε να βοηθιούνται και στην πράξη.

Εκ μέρους της επιτροπής αξιολόγησης των σχημάτων ο συνθέτης, τραγουδοποιός και καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών Γιώργος Ανδρέου αναφέρθηκε στο πόσο σημαντικό είναι να υποστηριχθούν οι νέοι καλλιτέχνες. «Το να μπορεί ο καθένας να ζήσει από τη δουλειά που αγαπάει και να μην είναι κατ’ ανάγκη ερασιτέχνης δεν είναι αυτονόητο σε μια τέτοια εποχή. Ένα μεγάλο κομμάτι του προβλήματος είναι η κοινοποίηση της δουλειάς των καλλιτεχνών, αφού δεν υπάρχουν δισκογραφικές, το προϊόν έχει μπει στην ψηφιακή αλυσίδα, έχει γίνει ‘κομματάκια’ και έχει χαθεί η έννοια ενός συνόλου καλλιτεχνικού.  Επίσης, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια μείωση των χώρων όπου παίζεται η ζωντανή μουσική και αυτό συμβαίνει παντού στην Ελλάδα, ενώ στα ραδιόφωνα δεν έχει γίνει κατανοητό στη χώρα ότι πρέπει να ενισχυθούν οι νέοι άνθρωποι Αυτό το δυσκόλεψε και η οικονομική κρίση και η πανδημία. Έρχεται η Περιφέρεια και δίνει μια αφορμή που πρέπει να βρει μιμητές. Κάνει ευρεία επιλογή καλλιτεχνών, ρεπερτορίου και τους δίνει τη δυνατότητα να παίξουν περισσότερα από ένα κομμάτια. Το αυτί της επιτροπής εντυπωσιάστηκε από την ποικιλότητα που συνάντησε. Εξάλλου, στην πόλη υπάρχουν Μουσικά Σχολεία, ισχυρή σχολή ηλεκτρικής μουσικής, σχολή καταγωγής από λαϊκή σκηνή, αλλά και ο κοσμοπολιτισμός τζαζ -έθνικ με στοιχείο εντοπιότητας».

Τέλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος Δημήτρης Ζερβουδάκης υποστήριξε ότι με αυτό το φεστιβάλ η Θεσσαλονίκη ανοίγει την καρδιά της στα παιδιά της. «Πήρατε δέσμευση κ. Περιφερειάρχη μπροστά στην κοινωνία της πόλης μας και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Ως εργασιακό σωματείο βρεθήκαμε στο πλευρό της προσπάθειας του Κέντρου Πολιτισμού να στηρίξουμε επιτέλους αυτό που ήτα αυτονόητο γι αυτή την πόλη. Οι 165 και πλέον συμμετοχές μας έδειξαν ότι οι τέσσερις πρώτες μέρες δεν είναι αρκετές. Όλο αυτό που θα γίνει είναι ένα απολύτως εξαγώγιμο προϊόν καταρχάς στα Βαλκάνια και γιατί όχι σε όλο τον κόσμο».

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι δωρεάν, ενώ περισσότερες πληροφορίες για τα σχήματα που προκρίθηκαν μπορείτε να δείτε ΕΔΩ