Foto-1-

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Φεστιβάλ Επταπυργίου 2023

 

Με 9000 θεατές
και 12 sold out παραστάσεις
ολοκληρώθηκε το Φεστιβάλ Επταπυργίου 2023

Το ραντεβού ανανεώνεται για το καλοκαίρι του 2024

 

Με έξι πρωτογενείς παραγωγές, 12 συνολικά παραστάσεις που ήταν όλες sold out και τις οποίες παρακολούθησαν σχεδόν 9000 θεατές, ολοκληρώθηκε το Φεστιβάλ Επταπυργίου 2023.
Συνολικά στις εκδηλώσεις του συμμετείχαν 250 καλλιτέχνες, που υποστηρίχθηκαν από 45 τεχνικούς.
Η αυλαία έπεσε την Τετάρτη 19 Ιουλίου με τη συγκινητική συναυλία – αφιέρωμα στον Θεσσαλονικιό τραγουδοποιό Δημήτρη Ζερβουδάκη.

Τον αγαπημένο δημιουργό τίμησε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας και η πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κυρία Άννα Μυκωνίου για την σαραντάχρονη καλλιτεχνική του πορεία.
Ο ίδιος χάρισε μια απολαυστική συναυλία στο κοινό με επιτυχίες από την πολυετή δισκογραφική του πορεία. Από τις πιο τρυφερές στιγμές της βραδιάς ήταν όταν η κόρη του Μαριάνθη τον συνόδευσε στο πιάνο, σε ένα αγαπημένο του τραγούδι.

Κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ Επταπυργίου (από 21/6 έως 19/7) το κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει:
-την αγαπημένη ερμηνεύτρια Μαρία Φαραντούρη σε μια συναυλία για τα 60 της χρόνια στη μουσική με ένα προσεγμένο πρόγραμμα για την πλούσια καριέρα της. Την δεύτερη βραδιά τη σκηνή μαζί της μοιράστηκε για δυο τραγούδια ο Μανώλης Μητσιάς, που είχε φυλακιστεί στο Γεντί, όταν λειτουργούσε σαν φυλακή.
-τον βιρτουόζο κιθαρίστα και μαέστρο Κώστα Ματσίγκο, σε ένα ρεπερτόριο που περιλάμβανε από έντεχνους ελληνικούς ήχους μέχρι και γνωστά αργεντίνικα ταγκό και ερμηνευτές τους Βασίλη Λέκκα, Παντελή Θαλασσινό, Ρίτα Αντωνοπούλου, Κώστα Πρατσινάκη, Έφη Ναβροζίδου, Ιωάννα Γιαννοπούλου , Νάνα Μπινοπούλου, Μαρίνα Ματσίγκου,
-τους Θοδωρή Μαραντίνη, Ευρυδίκη και Μύρωνα Στρατή να «jazzάρουν» με την Νέα Ορχήστρα Σαξοφώνων Θέρμης μεταφέροντας εκρηκτικά vibes με τους πειραματισμούς τους και δημιουργώντας μια φρέσκια παράσταση που κέρδισε κάθε ηλικία,
-το μοναδικό έργο του Νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη που ζωντάνεψε σε δύο βραδιές ποίησης και μουσικής, που υπέγραψε η διδάκτωρ συγκριτικής λογοτεχνίας Άννα Μυκωνίου, με ερμηνευτές τον Κώστα Μακεδόνα και την Μαρία Κωστράκη, και αφηγήτρια την ηθοποιό Καρυοφυλλιά Καραμπέτη,
-και την όπερα για μικρούς και μεγάλους «Σιωπή, ο Βασιλιάς ακούει» σε μουσική Νίκου Κυπουργού που έφερε στο Επταπύργιο θεατές μικρότερης ηλικίας, γνωρίζοντάς τους παράλληλα το σημαντικό αυτό μνημείο της πόλης μας.
Την παραγωγή-διοργάνωση των εκδηλώσεων υπογράφει το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων πόλης Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το Φεστιβάλ Επταπυργίου τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO.
Καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Επταπυργίου 2023 είναι ο Αθανάσιος Κολαλάς.
Το ραντεβού για το Φεστιβάλ Επταπυργίου 2024 ανανεώνεται για το επόμενο καλοκαίρι.

Έγραψαν για το Φεστιβάλ Επταπυργίου 2023:

Μαρία Φαραντούρη: Χαίρομαι πάρα πολύ που θα τραγουδήσω σε ένα χώρο πολύ έντονης μνήμης από χρόνια δύσκολα, από χρόνια φυλακής.. Εκεί ακριβώς όμως εμείς βάζουμε την τέχνη μας, την ποίησή μας, το τραγούδι μας. Νομίζω ότι η Άννα Μυκωνίου με τους συνεργάτες της και τον κύριο Κολαλά κάνουν ένα εκπληκτικό φεστιβάλ. Το διαπίστωσα και εγώ πέρυσι που κάναμε την πρώτη συνάντηση. Είναι ένας πολύ όμορφος θεσμός και εύχομαι πραγματικά να μακροημερεύσει και να έχει πάντα μεγάλη επιτυχία και να γίνει ένας χώρος πολιτισμού, τέχνης που να είναι διάσημος και διεθνής. Η Άννα Μυκωνίου είναι πολύ αφοσιωμένη σε ότι κάνει και μόνο οι άνθρωποι που αφοσιώνονται και πιστεύουν σε αυτό που κάνουν πετυχαίνουν. Θα πρέπει να τη συγχαρούμε και όλους τους συνεργάτες της βέβαια. Πιστεύω πως η ίδια αποτελεί πρότυπο και θα πρέπει αυτό να το βλέπουνε και οι άλλοι και σε άλλους χώρους στην χώρα μας».
Kulturosupa.gr

«Με χαμόγελα μικρών και μεγάλων θεατών γέμισε το Φρούριο του Επταπυργίου στην έναρξη του Φεστιβάλ Επταπυργίου 2023.
Η αυλαία άνοιξε την Τετάρτη 21 Ιουνίου, Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής, με την Όπερα για παιδιά και νέους του Νίκου Κυπουργού «Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει», σε σκηνοθεσία Αθανάσιου Κολαλά, μια συμπαραγωγή του Κέντρου πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.
Το Θέατρο γέμισε με την γλυκιά ενέργεια των παιδιών που έδειχναν να απολαμβάνουν την καλοστημένη και προσεγμένη και στην παραμικρή λεπτομέρεια παράσταση. Την Συμφωνική ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης διηύθυνε ο αρχιμουσικός της Χάρις Ηλιάδης».
Thestival.gr

«Απέναντι στο κοινό της Θεσσαλονίκης θα σταθεί η μεγάλη Ελληνίδα ερμηνεύτρια Μαρία Φαραντούρη για να γιορτάσει τα 60 της χρόνια στο τραγούδι, και να πλημμυρίσει με τη φωνή της τον εσωτερικό αύλειο χώρο του Επταπυργίου, στην καρδιά του εμβληματικού μνημείου.
Το Φεστιβάλ Επταπυργίου 2023 φιλοξενεί την παραγωγή του Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με τίτλο «Μαρία Φαραντούρη – 60 χρόνια τραγουδάω», μία συναυλία στην οποία θα παρουσιαστούν τραγούδια που την καθόρισαν και που αγαπήθηκαν από τον κόσμο».
Amna.gr

«Σιωπή ο βασιλιάς ακούει»: Μια σύγχρονη αξιοθαύμαστη παράσταση στο Επταπύργιο
Σ’ έναν χώρο, πραγματικό στολίδι για την πόλη μας, που συνδυάζει τις μνήμες ενός ιστορικού μνημείου με την αύρα ενός σύγχρονου χώρου ανάδειξης της τέχνης και του πολιτισμού, πλήθος κόσμου, κυρίως οικογένειες με μικρά παιδιά, απέδειξαν έμπρακτα πως στηρίζουν το όραμα των δημιουργών αυτού του θεσμού που από το 2019 στολίζει τα καλοκαίρια μας.
Η σκηνοθετική ματιά του πολυτάλαντου Αθανασίου Κολαλά, χάρισε στην παράσταση μια αίσθηση ποιότητας που θα ζήλευαν πολλές σύγχρονες όπερες. Έχοντας αναλάβει ο ίδιος τόσο τα σκηνικά όσο και τα κοστούμια της παράστασης μετέφερε στην σκηνή την ατμόσφαιρα μιας βασιλικής αυλής, ανέδειξε ισορροπημένα τους τρεις βασικούς χαρακτήρες, έπλασε έναν υπέροχο χορό αυλικών και ταυτόχρονα επικοινώνησε όλα τα μηνύματα του έργου, κερδίζοντας αβίαστα το πολύ απαιτητικό κοινό των μικρών θεατών..
Kulturosupa.gr

«”Από τις λίγες φορές στη ζωή μου που πίεσα τόσο άνθρωπο να δεχτεί και δεν το μετάνιωσα”.
Με αυτή τη φράση της, η Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Άννα Μυκωνίου, συνοψίζει πολύ εύστοχα όλα όσα συνέβησαν στην τρίωρη συναυλία του σπουδαίου μουσικού και καθηγητή της κιθάρας Κώστα Ματσίγκου που διοργάνωσε το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το βράδυ της Παρασκευής 7 Ιουλίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 4ου Φεστιβάλ Επταπυργίου.
Με αυτή τη συναυλία, στον κατάμεστο χώρο εκδηλώσεων του Επταπυργίου, ο Κώστας Ματσίγκος γιόρτασε πενήντα πέντε χρόνια στη μουσική και το τραγούδι, έχοντας συνοδοιπόρους φίλους και συνεργάτες του ερμηνευτές και ερμηνεύτριες, όπως ο Παντελής Θαλασσινός, ο Βασίλης Λέκκας, η Ρίτα Αντωνοπούλου, ο Κώστας Πρατσινάκης, η Έφη Ναβροζίδου, η Ιωάννα Γιαννοπούλου, η Νάνα Μπινοπούλου και η Μαρίνα Ματσίγκου».
Ogdoo.gr

«Το Φεστιβάλ Επταπυργίου ήρθε για να μείνει! Οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμά του και φέτος είναι ομολογουμένως και προσεγμένες και αξιόλογες. Μεταξύ άλλων, τίμησε την Μαρία Φαραντούρη με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 60 χρόνων παρουσίας και προσφοράς στο τραγούδι, με δύο συναυλίες που έλαβαν χώρα στις 11 και 12 Ιουλίου.(..) Εν μέσω δυνατών χειροκροτημάτων η κυρία Φαραντούρη ανέβηκε στην σκηνή και προλόγισε την βραδιά, ευχαριστώντας και επαινώντας τους συντελεστές του Φεστιβάλ για την γενικότερη δουλειά που κάνουν στον τομέα του Πολιτισμού(…). Γλυκύτατη και με έναν αέρα αυθεντικής και προσιτής ευγένειας, προλόγισε κάθε κύκλο τραγουδιών – προσθέτοντας με τις αναφορές της και ψήγματα ιστορικής αναδρομής – και ερμήνευσε με μεστή και ώριμη τεχνική και αισθαντικότητα».
Kulturosupa.gr

«”Ψυχή” της διοργάνωσης η πρόεδρος, καλλιτεχνική διευθύντρια του Κέντρου και Δρ συγκριτικής λογοτεχνίας Άννα Μυκωνίου ενέταξε στη διοργάνωση δύο βραδιές ποίησης και μουσικής με τίτλο «Οδυσσέας Ελύτης – Με φως ελληνικό» αφιερωμένες στο νομπελίστα ποιητή. Στη διάρκειά τους μέσα από αφηγηματικά κείμενα, αποσπάσματα, μελοποιημένα ποιήματα και οπτικό υλικό θα παρουσιάσει τη φωτεινή πλευρά του ποιητή, αυτή που διαβάζεται με τις αισθήσεις και με τα μάτια της ψυχής».
Makthes.gr

«”Θα θέλαμε να γνωριστούν τα παιδιά με το λυρικό θέατρο, να γίνει πράξη η θέση της διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Απόστολου Τζιτζικώστα, για ουσιαστική γνωριμία και των νέων με τις τέχνες. Η όπερα είναι ένα μάλλον παρεξηγημένο είδος στην χώρα μας, και τα παιδιά θεωρούν ότι δε την καταλαβαίνουν (και γι’ αυτό είτε την κοροϊδεύουν είτε δεν ασχολούνται). Όταν τους δείξεις ότι πρόκειται για μία θεατρική, χιουμοριστική παράσταση που απλά αντί να μιλούνε θα τραγουδούνε, είναι ένα βήμα πιο κοντά στην αποδοχή γιατί απλά έχεις εξαλείψει το φόβο του διαφορετικού και τις αγκυλώσεις που αυτός δημιουργεί”, τονίζει ο Αθανάσιος Κολαλάς».Makthes.gr

«Κώστας Μακεδόνας: “Όπως πάντα νιώθω χαρά και τιμή να τραγουδώ στην πόλη στην οποία γεννήθηκα, μεγάλωσα και αγαπώ ιδιαίτερα!
Πόσο μάλλον σε ένα από τα πιο όμορφα φεστιβάλ της χώρας με εξαιρετικούς συναδέλφους και με ένα ρεπερτόριο που όποιος ερμηνευτής το συναντήσει μαγεύεται! Ότι και να πούμε για την ποίηση και τον λόγο του Ελύτη θα είναι λίγο. Η Άννα Μυκωνίου έχει κάνει εξαιρετική δουλειά με πολύ μεράκι. Οι ενορχηστρώσεις των τραγουδιών από τον Αντώνη Σουσάμογλου και τον Λάζαρο Τσαβδαρίδη είναι υπέροχες. Η Μαρία Κωστράκη είναι μια φωνή με ιδιαίτερη ευαισθησία και ταλέντο απολύτως ταιριαστή για τα έργα που θα ερμηνεύσει. Είναι τιμή και χαρά για μένα που θα βρεθούμε για πρώτη φορά επί σκηνής με τη σπουδαία Καριοφυλλιά Καραμπέτη που εκτιμώ και θαυμάζω ιδιαίτερα. Ανυπομονώ να βρεθούμε με το υπέροχο κοινό της Θεσσαλονίκης στο Φρούριο του Επταπυργίου για δύο μοναδικές συναυλίες!”».
Typosthes.gr

«Είναι αδύνατον να παρακολουθήσεις μία παράσταση του Φεστιβάλ Επταπυργίου και να μην νιώσεις απλά μαγεμένος. Η ατμόσφαιρα μέσα στο Επταπύργιο είναι συγκλονιστική. Η αύρα του. Η ενέργεια του. Πρόκειται για ένα εμβληματικό μνημείο της Θεσσαλονίκης, το φυσικό τείχος της πόλης που για τις μέρες που διαρκεί το Φεστιβάλ μετατρέπεται στο επίκεντρο του Πολιτισμού δημιουργώντας μοναδικές αναμνήσεις. Το Φεστιβάλ Επταπυργίου μας δίνει τη δυνατότητα να ζήσουμε και να χαρούμε το σπουδαίο αυτό μνημείο της πόλης μας, το Γεντί Κουλέ. Εξάλλου αυτός ήταν και ο στόχος της προέδρου του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. “Ανέκαθεν πίστευα πως τα μνημεία πρέπει να τα ζούμε και να τα χαιρόμαστε”, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά η κυρία Μυκωνίου».
Vwoman.gr

«Για 5η χρονιά επιστρέφει στο Φρούριο του Επταπυργίου το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΠΤΑΠΥΡΓΙΟΥ 2023, που τείνει να γίνει ο μεγάλος θεσμός του καλοκαιριού στην Θεσσαλονίκη. Από τις 21 Ιουνίου έως τις 19 Ιουλίου στο εμβληματικό μνημείο, θα έχουμε την ευκαιρία να βρεθούμε θεατές μεγάλων παραγωγών που φτιάχτηκαν για το Φεστιβάλ και προσφέρονται στο κοινό με προσιτό εισιτήριο ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να τις παρακολουθήσουν όλοι». parallaximag.gr

«Με προσανατολισμό στα παιδιά και τη νέα γενιά σηκώνει αυλαία φέτος το Φεστιβάλ Επταπυργιου και για πρώτη φορά μικροί και μεγάλοι θα ανηφορίσουν μαζί στο Επταπύργιο στις 21 Ιουνίου, για να παρακολουθήσουν μαζί το πλούσιο πρόγραμμα μουσικοθεατρικών παραστάσεων. Η πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Άννα Μυκωνίου σε συνέντευξη της στο Thesstoday.gr υπογραμμίζει πως στόχος είναι να μυηθούν τα παιδιά στον χώρο της μουσικής και της τέχνης, αλλά και να “χτιστεί” το επόμενο κοινό του Φεστιβάλ».
Thesstoday.gr

«Αυτό που ζήσαμε χθες στο φινάλε του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΠΤΑΠΥΡΓΙΟΥ θα έπρεπε να το ζήσει ξανά η Θεσσαλονίκη. Δεν αρκούν δύο βραδιές sold out για να το γευτεί το κοινό.
Εύχομαι να έχει καταγράφει και να μπορέσουν να το δουν και άλλοι πολλοί. Εύχομαι να βρεθεί -ίσως- τρόπος να επαναληφθεί γνωρίζοντας πως πρόκειται για μια πολυμελή παραγωγή, δουλεμένη μήνες».
Εύα Κουσιοπούλου, ertnews.gr, 9.58fm

«Στην σύντομη πορεία του, το Φεστιβάλ Επταπυργίου έχει καταφέρει να καθιερωθεί και να γίνει ένας αναγνωρίσιμος θεσμός. Φιλοδοξούμε να γίνει το «δικό» μας Φεστιβάλ Αθηνών που δεν θα αναμετράται με τις παραγωγές της Αθήνας αλλά με τις δικές μας(…).Έχουμε και εμείς όμως εδώ στην Βόρεια Ελλάδα καλλιτέχνες και πρέπει να τους αναδεικνύουμε και κυρίως να τους κρατούμε στον τόπο μας. Αυτό λοιπόν διαφοροποιεί το Φεστιβάλ Επταπυργίου από τα υπόλοιπα Φεστιβάλ. Εμείς παράγουμε πολιτισμό «από τα σπλάχνα» της πόλης μας. Και δίνουμε παντού το δικό μας στίγμα».
Karfitsa.gr

«Tο Φεστιβάλ Επταπυργίου ετοιμάζεται να ανοίξει τις πόρτες του για 5η χρονιά, από τις 21 Ιουνίου έως τις 19 Ιουλίου, εντός του εμβληματικού μνημείου της Θεσσαλονίκης. Συνολικά θα παρουσιαστούν 6 παραγωγές, σε 12 παραστάσεις, στις οποίες συμμετέχουν 250 καλλιτέχνες.
Κι αν περί το 1890 το Φρούριο του Επταπυργίου χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή, τα τελευταία χρόνια -και με σεβασμό απέναντι στην ιστορία- έχει μετατραπεί σε ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά σημεία συνάντησης των Θεσσαλονικιών.
Με μουσικές αποχρώσεις κι εκδηλώσεις για κάθε ηλικία, και φόντο το μνημείο – σύμβολο της συμπρωτεύουσας, το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας επισφραγίζει το καθιερωμένο, πια, καλοκαιρινό ραντεβού του με τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες της πόλης».
Theopinion.gr

«-Οι παραστάσεις του Φεστιβάλ Επταπυργίου είναι ως επί το πλείστον sold out. Ποιο είναι το μυστικό αυτής της επιτυχίας;
-Νομίζω ότι το κοινό της πόλης μας αντιλαμβάνεται την φροντίδα, το μεράκι και την αγάπη που κρύβεται πίσω από όλη αυτή την προσπάθεια και την επιβραβεύει κάθε χρόνο. Ελπίζω και φέτος να επιβραβευτούμε και πάλι και να δημιουργήσουμε και νέες μνήμες στο κοινό μας στο υπέροχο φρούριο του Επταπυργίου».
Polismagazino.gr

«Πλημμύρισε από Ελλάδα και φως ο ιστορικός χώρος του Επταπυργίου, με τα αθάνατα ποιήματα και τα μελοποιημένα τραγούδια του νομπελίστα, Οδυσσέα Ελύτη (…) Το αφιέρωμα στο μεγάλο δημιουργό με τίτλο ”Οδυσσέας Ελύτης- Με φως Ελληνικό” ήταν υψηλής αισθητικής, εμπεριστατωμένης γνώσης, ένα λόγιο απαύγασμα κειμένων, με δυνατό, άμεσο, γλαφυρό και λυρικό λόγο που σου προκαλούσε ρίγη συγκίνησης, δέος και ανάταση ψυχής! Και όλα αυτά χάρις στην Άννα Μυκωνίου, η οποία κατόρθωσε για μια ακόμη φορά -ίσως η πιο μεστή και δημιουργική μέχρι σήμερα- να συνεπάρει το κοινό, και να δημιουργήσει μυσταγωγική ατμόσφαιρα. (…) Θα ήθελα ιδιαίτερα να σταθώ στην ιέρεια του θεάτρου Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, η οποία με την αφήγηση- υπόδυση της συνετάραξε και συγκλόνισε τους θεατές… Πρώτη φορά παρακολουθήσαμε τέτοιου είδους απαγγελία, η οποία είχε θεατρική μορφή! Ήταν μια βραδιά πολιτισμού!
Βασίλης Παπαβασιλείου, Cosmopoliti

«Το Φεστιβάλ Επταπυργίου 2023 θα διαρκέσει έως και τις 19 Ιουλίου. Φέτος ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός του χτίστηκε με την σκέψη να γίνει άνοιγμα στα παιδιά και στους νέους. Το πρόγραμμα αποτελείται από έξι παραγωγές που φέρουν όλες την σφραγίδα του Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Συντελεστές είναι εξαιρετικοί καλλιτέχνες, οι περισσότεροι από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας».
Voria.gr

«Όλο και λιγοστεύουν οι «μεταξωτοί άνθρωποι» στις μέρες μας. Οι σεμνοί και διακριτικοί, οι ουσιαστικοί, οι επίμονοι, οι εργατικοί. Όλο και λιγοστεύουν αυτοί που στο τέλος της μέρας, το εσωτερικό «κοντέρ» τους έχει πρόσημο θετικό στην κλίμακα… «του καλού».
Δάσκαλε, Κώστας Ματσίγκος, ευχαριστούμε για το ήθος σου, τη διαχρονική «θέση σου στο σύμπαν», τη δεξιοτεχνία σου, την αγάπη για τους ανθρώπους.
Τα είχε όλα το ρεσιτάλ κιθάρας στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΠΤΑΠΥΡΓΙΟΥ: συνθέτες – ογκόλιθους, κορυφαίους ερμηνευτές, εμβληματικά τραγούδια, πολλή συγκίνηση, πολλή ομορφιά και μια «ψυχή» να τριγυρνά πάνω απ τα κάστρα: αυτή του Νίκου Παπάζογλου, γείτονα, συνεργάτη, φίλου του Κώστα Ματσίγκου.
Τυχεροί όσοι το ζήσαμε».
Άκης Σακισλόγλου, theopinion.gr, Ράδιο Σάρωθρον

EΡΩΤΗΣΗ Ανακαλύψατε κρυμμένες πτυχές του έργου του Ελύτη μέσα από την προετοιμασία της εκδήλωσης;
ΚΑΡΥΟΦΥΛΛΙΑ ΚΑΡΑΜΠΕΤΗ: Παρόλο που λόγω της διαρκούς ενασχόλησής μου με το έργο του ποιητή πολλές πληροφορίες μού ήταν ήδη γνώριμες, πάντα έχει κανείς να ανακαλύψει καινούργια πράγματα, ειδικά όταν πρόκειται για έναν τέτοιο τεράστιο ποιητή. Κυρίως μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η βαθιά ανάλυση που επιχειρείται -έστω και σε τόσο περιορισμένο χρόνο- στο “Άξιον εστί”, μια συλλογή πολύ γνωστή μεν από τη μελοποίηση του Μίκη Θεοδωράκη, αλλά σχετικά άγνωστη στην ολότητά της για τους περισσότερους. Εκείνο που βρίσκω θαυμάσιο είναι το γεγονός ότι οι θεατές μας θα έχουν την ευκαιρία μιας καθολικής ματιάς πάνω στο έργο του Ελύτη συμπυκνωμένης σε ένα δίωρο, που ενδεχομένως -κι αυτό είναι το ζητούμενο- να δώσει σε κάποιους την αφορμή να ασχοληθούν εκτενέστερα με το έργο αυτό. Makthes.gr

Οι καλλιτέχνες:

«Δυο μαγκιές βραδιές σ έναν επιβλητικό χώρο κάτω από την πανσέληνο . Μια από τις πιο όμορφες εμπειρίες μου που θα θυμάμαι για πολύ καιρό ! Μεγάλο ευχαριστώ στο Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας @kentropolitismou.pkm
Για την άψογη παραγωγή και τη διοργάνωση . Όλους τους συντελεστές στο
Φεστιβάλ Επταπυργίου @7pyrgiouFestival για το όραμα και τον μόχθο !
Την αγαπημένη μου Πρόεδρο του Κέντρου Πολιτισμού Άννα Μυκωνίου @annamykoniou για την πίστη και την επιμονή της.
Τον καταπληκτικό Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ Επταπυργιου Θανάση Κολαλά για την φροντίδα !
Και φυσικά όλους τους συντελεστές»
Θοδωρής Μαραντίνης

«Το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΠΤΑΠΥΡΓΙΟΥ ήταν ένα όνειρο! Δύο βραδιές σε έναν μαγικό χώρο μαζί με δυο καλλιτέχνες που αγαπώ βαθιά: τον Thodoris Marantinis και την Evridiki Official. Δύο βραδιές που ακτινοβολούσαν τέχνη και αγάπη.
Ευχαριστώ πολύ το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας καθώς και την πρόεδρό του Άννα Μυκωνίου για όλη την στήριξη και την πίστη της σε αυτή την εκδήλωση.
Τίποτα δεν θα ήταν τόσο όμορφο χωρίς την πολύτιμη καθοδήγηση του Θανάση Κολαλά (…).»
Μύρωνας Στρατής

«Ζήσαμε δύο υπέροχες – sold out – μουσικές βραδιές, στο Φεστιβάλ Επταπυργίου, γεμάτες με την ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη, παρέα με την μοναδική Καρυοφυλλια Καραμπετη, την ταλαντούχα Μαρία Κωστράκη και εξαιρετικούς συνεργάτες. Ένα ξεχωριστό ευχαριστώ στην Άννα Μυκωνίου, ψυχή του φεστιβάλ! Πάντα τέτοια!».
Κώστας Μακεδόνας

“Δουλεύοντας πάνω σε αυτό το υλικό συχνά ένιωθα τα τραγούδια να μας αποκαλύπτονται εκ νέου, απογυμνωμένα, καινούρια και ανεξερεύνητα. Είχαμε την ευκαιρία να βυθιστούμε μέσα στη φλόγα του Άξιον Εστί, γεννημένο με οργή και συντριβή απέναντι στην κοινωνική αδικία μέσα στην κουρελιασμένη και εξαθλιωμένη Ελλάδα του 50, στο εκ διαμέτρου διαφορετικό σύμπαν του Μεγάλου Ερωτικού του Χατζιδάκι, που έφτιαξε με νότες κάτι σαν το εικονοστάσι των πιο προσωπικών μας στιγμών, ή την επαναστατική, σχεδόν χίπικη, πολυρρυθμία του Γιάννη Μαρκόπουλου. (…)
Όσοι στη Θεσσαλονίκη έχετε παρακολουθήσει τις παραστάσεις ποίησης και μουσικής της Άννας Μυκωνίου σε σκηνοθετική επιμέλεια του Θανάση Κολαλά ξέρετε καλά με τι μυσταγωγία στήνεται αυτή η παράσταση.»
Αντώνης Σουσάμογλου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Foto-1-