Tzitzikostas
Απόστολος Τζιτζικώστας
Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας

Το Φεστιβάλ Επταπυργίου είναι ένας νέος σύγχρονος θεσμός πολιτισμού που δημιουργήσαμε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με πολλή αγάπη και σε συνεργασία με τους μεγαλύτερους πολιτιστικούς φορείς της περιοχής μας, σε μια εμβληματική περιοχή της Θεσσαλονίκης με την ιδιαίτερη ιστορική διαδρομή, με τους μύθους και τις μνήμες που κουβαλά.

Στην Άνω Πόλη κάθε Ιούλιο, οι κάτοικοι αλλά και οι επισκέπτες μας, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν, μέσα από εξαιρετικές παραστάσεις, ένα ιδιαίτερο και γοητευτικό κομμάτι του πολιτισμικού και τουριστικού μας πλούτου.

Με το Φεστιβάλ Επταπυργίου ενισχύουμε το όραμά μας για τον Πολιτισμό στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Δίνουμε ζωή και ζωντάνια, γεμίζουμε με νότες και εικόνες την ξεχωριστή αυτή περιοχή. Δημιουργούμε έναν ακόμη σημαντικό πόλο έλξης και καλλιτεχνικής δημιουργίας, σε μία γόνιμη αλληλεπίδραση και διασύνδεση πολιτισμού και τουρισμού. Μέσα από εκδηλώσεις υψηλής καλλιτεχνικής αξίας, συνδέουμε την ιστορία με το σύγχρονο πολιτισμό και εντάσσουμε τα ιστορικά μας μνημεία στην καθημερινότητα των πολιτών.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με το σύγχρονο προσανατολισμό και την ανανεωμένη ταυτότητα που έδωσε στο Κέντρο Πολιτισμού τα τελευταία χρόνια, σχεδιάζει και παρουσιάζει ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων. Διοργανώσαμε και πραγματοποιήσαμε περισσότερες από 400 καλλιτεχνικές εκδηλώσεις σε όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τις οποίες παρακολουθούσαν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες κάθε ηλικίας. Καταφέραμε να κάνουμε τον πολιτισμό, με τις ποικίλες εκφράσεις του, προσιτό για όλους τους συμπολίτες μας.

Η θερμή ανταπόκριση του κόσμου στις πρωτοβουλίες μας αποτέλεσε για εμάς το πιο ισχυρό κίνητρο και την έμπνευση για την διοργάνωση του νέου Φεστιβάλ, που έρχεται από φέτος να διευρύνει τη βεντάλια των πολιτιστικών δράσεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με εκδηλώσεις υψηλής ποιότητας και πρωταγωνιστές ταλαντούχους δημιουργούς, που θα ομορφύνουν ακόμη περισσότερο τα ζεστά βράδια του Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη.

Σας καλωσορίζουμε στο πρώτο Φεστιβάλ Επταπυργίου και σας ευχόμαστε να αποκομίσετε τις πιο θετικές εμπειρίες ψυχαγωγίας. Να γνωρίσετε και να αγαπήσετε, μέσα από την Τέχνη, το Επταπύργιο και την Άνω Πόλη και να συνδέσετε αυτόν τον ιδιαίτερο τόπο με μερικές από τις πιο όμορφες στιγμές και μελλοντικές αναμνήσεις σας.

foto-mykoniou
Άννα Μυκωνίου
Πρόεδρος και Καλλιτεχνική Διευθύντρια Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Το Φεστιβάλ Επταπυργίου γεννήθηκε για να παρουσιάσει στη Θεσσαλονίκη μια διαφορετική πολιτιστική πρόταση, σε συνδυασμό με την ανάδειξη ενός σπουδαίου μνημείου, μια μοναδικής αισθητικής.

Αναζητούσαμε με ποιο τρόπο θα αξιοποιήσουμε καλλιτεχνικά τη γοητευτική αυτή εσωτερική αυλή, που έχετε τώρα μπροστά σας, με το κάστρο ολόγυρα. Στις πρώτες μας συζητήσεις θυμάμαι, με την ομάδα μου, να προσπαθούμε να φανταστούμε πως θα είναι να παρακολουθείς μια παράσταση σε αυτό σε αυτό το συγκλονιστικό, φυσικό σκηνικό. Στις συζητήσεις μας, μας απασχολούσε και το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη, από το πλούσιο και πολυποίκιλο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων του καλοκαιριού, έλειπαν κάποιες προτάσεις, που βρίσκαμε ότι θα ταίριαζαν απόλυτα με την αισθητική του Επταπυργίου. Συχνά αυτές, “οι πιο ιδιαίτερες παραγωγές” πιστεύεται ότι αφορούν μυημένε ελίτ, είτε θεωρείται ότι οι υψηλές οικονομικές τους απαιτήσεις θέτουν φραγμού στην προσβασιμότητα τους από μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας. Εμείς όμως, στο ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ λειτουργήσαμε και λειτουργούμε κάτω από το σύνθημα “Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΜΑΣ ΑΓΚΑΛΙΑΖΕΙ ΟΛΟΥΣ”. Πιστεύουμε ότι κάθε μορφή τέχνης από την Όπερα ως το ρεμπέτικο πρέπει να αποτελεί αρμό κοινωνικής συνοχής και όχι εργαλείο κοινωνικής διαστρωμάτωσης. Το Επταπύργιο, φρούριο, νοσοκομείο και φυλακή, χωνευτήρι ψυχών κάθε τάξης και προέλευσης, ανά τους αιώνες , αποτελεί τον ιδανικό χώρο για την πραγμάτωση αυτού του υψηλού στόχου.

Ελπίζω και εύχομαι σε 10 χρόνια να γιορτάζουμε τα δεκάχρονα αυτού του θεσμού, που ήρθε για να μείνει και να αναδείξει το Επταπύργιο ως την καλλιτεχνική Ακρόπολη της Θεσσαλονίκης. Σε 10 χρόνια, εύχομαι οι Θεσσαλονικείς να έχουν όμορφες ιστορίες να αφηγηθούν από τα καλοκαιρινά πολιτιστικά βράδια, σε αυτή την υπέροχη εσωτερική αυλή του ΕΠΤΑΠΥΡΓΙΟΥ.

foto-mykoniou
Άννα Μυκωνίου
Πρόεδρος και Καλλιτεχνική Διευθύντρια Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, φοίτησε στην Ελληνογαλλική σχολή Καλαμαρί και σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο ΑΠΘ. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι, στο πανεπιστήμιο Sorbonne IV, πάνω στο σύγχρονο θέατρο και τη σύγχρονη λογοτεχνία. Στη συνέχεια εκπόνησε διδακτορική διατριβή (Doctorat) στο ίδιο Πανεπιστήμιο, με θέμα την σύγχρονη ποίηση του 20ου αιώνα, την οποία υποστήριξε το 1992 με mention “Tres honorable”. Δημοσίευσε πολλές μελέτες και άρθρα πάνω στα σύγχρονα λογοτεχνικά κινήματα, πάνω στο θέατρο, καθώς και μια μονογραφία πάνω στο έργο του Οδυσσέα Ελύτη με θέμα “Ελύτης – Σουρεαλισμός, η καταγραφή μιας επίδρασης”.

Μετά το τέλος των σπουδών της, από το 1992 – 2015 δίδαξε Ελληνική, Παγκόσμια και Παιδική Λογοτεχνία στο τμήμα Βιβλιοθηκονομίας του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Παράλληλα απασχολείται στην οικογενειακή επιχείρηση, που εδρεύει στο Λάκκωμα Χαλκιδικής, ως Γενική Διευθύντρια.

Το 2015 ανέλαβε το τιμόνι του Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας καταρχήν ως Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος και από τον Ιανουάριο του 2020 ως Πρόεδρος και Καλλιτεχνική Διευθύντρια.

foto-kolala
Αθανάσιος Κολαλάς
Καλλιτεχνική Διεύθυνση Φεστιβάλ Επταπυργίου

Το Φεστιβάλ Επταπυργίου είναι μια διαφορετική πρόταση στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της πόλης μας. Βασικό στοιχείο στην επιλογή των εκδηλώσεων αποτέλεσε, καταρχήν, η ανάγκη το Φεστιβάλ αυτό να συμβαδίσει με τα ανάλογα μεγάλα φεστιβάλ του εξωτερικού, φιλοξενώντας διεθνώς αναγνωρισμένα έργα ρεπερτορίου, σε παραγωγές αξιώσεων. Δεύτερον, η συνάφεια που θα έπρεπε να έχουν οι εκδηλώσεις αυτές με το ίδιο το μνημείο – συνάφεια αισθητική και καλλιτεχνική, που υπαγόρευε ο ιδιαίτερα φορτισμένος, συναισθηματικά, αυτός χώρος. Τέλος, σημαντικό ρόλο στο φάσμα των εκδηλώσεων έπαιξε η ιδέα να ενώσουμε τους μεγαλύτερους φορείς πολιτισμού της πόλης και να φτιάξουμε ένα φεστιβάλ ευρύ που να καλύπτει μια μεγάλη μερίδα του κοινού με διαφορετικού είδους και ύφους εκδηλώσεις.

Βασικός στόχος, επίσης, ήταν η αξιοποίηση του μεγάλου καλλιτεχνικού δυναμικού που ζει και εργάζεται στην Περιφέρεια, ή προέρχεται από αυτήν και πλέον κάνει καριέρα στην Αθήνα και στο εξωτερικό. Το 90% των συμμετεχόντων καλλιτεχνών προέρχονται από την πόλη μας και την Περιφέρειά μας . Η αξιοποίηση αυτών των καλλιτεχνών, όχι μόνο αναζωογονεί την πόλη, αλλά δημιουργεί πρότυπα, γεννάει όνειρα και δίνει βήμα σε νεότερους να κάνουν τα πρώτα τους βήματα δίπλα σε μεγάλα ονόματα με διεθνή ακτινοβολία.

Αποτελεί για εμένα ιδιαίτερη χαρά και τιμή η ανάληψη της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του Φεστιβάλ Επταπυργίου και με αίσθημα σεβασμού θα τον υπηρετήσω, με τη ευχή να στηριχθεί από το κοινό και να εδραιωθεί.

foto-kolala
Αθανάσιος Κολαλάς
Καλλιτεχνική Διεύθυνση Φεστιβάλ Επταπυργίου

Γεννημένος στην Θεσσαλονίκη ξεκίνησε να ασχολείται με τη ζωγραφική σε ηλικία οκτώ ετών σαν υπότροφος του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου (Α’ Βραβείο Διαγωνισμού Σχεδίου και Ζωγραφικής 1990), όπου γνώρισε ουσιαστικά το χώρο των Εικαστικών Τεχνών μελετώντας ακουαρέλα, λάδι, βυζαντινή αγιογραφία και γλυπτική.

Το 2000 μπήκε στο εικαστικό τμήμα της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., από όπου και αποφοίτησε αριστούχος από το Εργαστήριο της Τέτας Μακρή.

Το 2007 έγινε δεκτός στο μεταπτυχιακό τμήμα σκηνογραφίας του Royal Welsh College of Music and Drama στην Μεγάλη Βρετανία.

Είναι Υποψήφιος Διδάκτωρ του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Από το 2001 συνεργάστηκε με γνωστούς Έλληνες και ξένους σκηνογράφους σαν βοηθός σε περισσότερες από 40 παραστάσεις σημαντικών θεατρικών οργανισμών, όπως του Κ.Θ.Β.Ε., της Όπερας Θεσσαλονίκης και άλλων του εξωτερικού.

Το 2005 ξεκίνησε η ατομική πορεία του σαν σκηνογράφος και ενδυματολόγος. Είναι μόνιμος συνεργάτης με το Κ.Θ.Β.Ε. την Πειραματική Σκηνή της Τέχνης, το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Ταυτόχρονα δουλεύει σχεδόν με όλα τα θεατρικά σχήματα της πόλης, καθώς και για την τηλεόραση.

Δουλειές του έχουν παρουσιαστεί και σε θέατρα του εξωτερικού (Ρουμανία, Ιταλία, Φινλανδία).

Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τη σκηνοθεσία και τη θεατρική παραγωγή, σκηνοθετώντας μουσικές παραστάσεις (Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης), όπερες (θέατρο Κολοσσαίον, θέατρο Αυλαία, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καβάλας) και βραδιές musical και όπερας (Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης).

Έχει πάρει μέρος σε εκθέσεις είτε σαν εκθέτης (με σημαντικότερη τη συμμετοχή του στο Biennale Σχολών Καλών Τεχνών στο Ηράκλειο της Κρήτης το 2006), είτε έχοντας τη Μουσειογραφική Επιμέλεια.