23α-ΦΩΤΟ-ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ-02_Γ.Μαργετουσάκης

ΜΑΡΙΑ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ

 

Η Μαρία Φαραντούρη είναι η ιδεώδης ερμηνεύτρια του Μίκη Θεοδωράκη και η αυθεντικότερη έκφραση του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού, στη δημιουργία και εξέλιξη του οποίου έχει θεμελιώδη ρόλο. Η πλούσια κοντράλτο φωνή της με την τεράστια γκάμα, τη μελωδική ποιότητα και τη σπάνια χροιά, καθώς και η εξαιρετική δραματική και λυρική της έκφραση αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά της τέχνης της. Με την επιβολή της δικτατορίας στην Ελλάδα, τον Μ.Θεοδωράκη κρατούμενο και τη μουσική του απαγορευμένη, δίνει χιλιάδες συναυλίες στο εξωτερικό, διεθνοποιώντας το ελληνικό ζήτημα και κρατώντας το επίκαιρο στον ξένο Τύπο: Μια φωνή δώρο των Θεών του Ολύμπου (Guardian), Τζόαν Μπαέζ της Μεσογείου (Le Monde), Μαρία Κάλλας του λαού (Daily Telegraph), Η Φωνή της Ελλάδας (Wiener Zeitung). Ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας François Mitterrand γράφει για αυτήν: “Η Μαρία για μένα είναι η Ελλάδα. Έτσι φανταζόμουν την θεά Ήρα, δυνατή, αγνή και άγρυπνη. Δεν θυμάμαι να συνάντησα άλλον καλλιτέχνη που να μου έδωσε σε τέτοιο σημείο την αίσθηση του θείου.”

Από τις μεγαλύτερες ερμηνείες της σε έργα του Μ.Θεοδωράκη είναι το Canto General σε ποίηση Pablo Neruda (παρών στις πρόβες ο ίδιος ο ποιητής), το Romancero Gitano σε ποίηση F.G.Lorca, το οποίο ηχογραφεί και με τον διεθνούς φήμης κιθαρίστα John Williams, η Κατάσταση Πολιορκίας, το Πνευματικό Εμβατήριο και η Μπαλάντα του Μαουτχάουζεν, την οποία παρουσιάζει στο Ηρώδειο με τη Φιλαρμονική του Ισραήλ υπό τη διεύθυνση του Zubin Mehta. Ο Μάνος Χατζιδάκις συνθέτει για τη φωνή της τα έργα Τα Παράλογα, Σκοτεινή Μητέρα, Αμοργός, σε ποίηση Ν.Γκάτσου, και Η Εποχή της Μελισσάνθης σε ποίηση του ιδίου. Επίσης σε πρώτη εκτέλεση, ερμηνεύει τραγούδια των Μ.Γρηγορίου, Ελ.Καραΐνδρου, Π.Κούκκου, Μ.Λοΐζου, Λ.Πλάτωνος, Β.Παπαθανασίου κ.α.

Το διεθνές της ρεπερτόριο περιλαμβάνει τραγούδια του Bertolt Brecht, του Zülfü Livaneli, του Lucio Dalla, του George Gershwin, τα Canciones Populares του F.G.Lorca κ.α. καθώς και συνεργασίες με τους Leo Brouwer, τον θρύλο της τζαζ και του σαξοφώνου Charles Lloyd κ.α.