AFISA dido 2 new 1

ΔΙΔΩ ΚΑΙ ΑΙΝΕΙΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ 19 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018 & ΔΕΥΤΕΡΑ 26 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018 ΏΡΑ 21:00

Το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και η 2 ART διοργανώνουν την μπαρόκ όπερα “Διδώ και Αινείας” του Henry Purcell για δύο μοναδικές παραστάσεις Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018 και 26 Μαρτίου 2018 και ώρα 21:00, στην αίθουσα της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών του Κ.Θ.Β.Ε.

Με την στήριξη του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αποφάσισε, μέσω του φορέα πολιτισμού της, του Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συμβάλλει και στηρίzει οικονομικά την παραγωγή έργων Λυρικού ρεπερτορίου. Πρώτος στόχος είναι η διεύρυνση του κοινού της Όπερας στην Περιφέρεια μας, με παραγωγές υψηλού αισθητικού επιπέδου και ταυτόχρονα προσιτές οικονομικά σε ένα ευρύ φάσμα κοινού. Δεύτερος στόχος είναι η αξιοποίηση του σημαντικού καλλιτεχνικού δυναμικού της Βόρειας Ελλάδας σε αυτό το χώρο.

Μετά την πρώτη περσινή παραγωγή “Η Όπερα βγήκε από τον παράδεισο” σε συνεργασία με την Εταιρία Λυρικού Θεάτρου Ελλάδος, Το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προχωρά στη μπαρόκ όπερα “Διδώ και Αινείας” του Henry Purcell σε συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Η Σχετικά μικρή διάρκεια, το μυθικό στοιχείο και η Θεματολογία του: Φιλοδοξία, ζήλια, και προδοσία, το κάνουν ένα πολύ αγαπημένο έργο του λυρικού ρεπορτορίου. Η Όπερα “Διδώ και Αινείας” πρωτοπαρουσιάστηκε το 1689, στο Josias Priest’s girls’ school στο Λονδίνο και από τότε παρουσιάζεται, σε σταθερή βάση, σε όλα τα μεγάλα θέατρα.

Την σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει ο Δημήτρης Κυανίδης, τα κοστούμια η ιδρυτής και πρώτη Πρόεδρος της «Όπερας Θεσσαλονίκης» Ιωάννα Μανωλεδάκη, τον πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η καταξιωμένη σοπράνο Σοφία Μητροπούλου και την καλλιτεχνική επιμέλεια της παραγωγής έχει ο ταλαντούχος σκηνογράφος Αθανασιος Κολαλάς.

Την ορχήστρα αποτελεί δεκαπενταμελές μουσικό ensemble, μέρος της νεανικής ορχήστρας του Μεγάρου μουσικής Θεσσαλονίκης MOUSA υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Θοδωρή Παπαδημητρίου.

 

Σύνοψη του Έργου

Στο παλάτι της Καρχηδόνας, η βασίλισσα Διδώ είναι ανήσυχη, ο έρωτάς της για τον Τρώα ήρωα Αινεία είναι μεγάλος, όμως έχει άσχημο προαίσθημα για το μέλλον της. Η Μπελίντα, Κυρία επί των τιμών της, προσπαθεί να την ηρεμήσει.
Έρχεται ο Αινείας και κανονίζουν το γάμο τους, η Διδώ πρόσκαιρα ξεχνάει τις ανησυχίες της!
Όμως, παράλληλα, σε μια σκοτεινή σπηλιά, οι Μάγισσες σχεδιάζουν την καταστροφή της βασίλισσας και της Καρχηδόνας… Καλούν τα πνεύματα του κακού και τους λένε το σχέδιο: Ένα πνεύμα θα εμφανιστεί στον Αινεία με την μορφή του Ερμή, μεταφέροντας του ψεύτικη διαταγή του Δία, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να εγκαταλείψει την Καρχηδόνα και την Διδώ για να φύγει με τον στόλο του για την Ιταλία όπου και θα ιδρύσει τη Νέα Τροία! Δηλαδή, τη Ρώμη! Οι Μάγισσες θα βάλουν φωτιά στην Καρχηδόνα και θα βυθίσουν τον στόλο του Αινεία!
Στο δάσος κατά την διάρκεια της γιορτής για τον επικείμενο γάμο, οι Μάγισσες δημιουργούν μια καταιγίδα! Φεύγουν όλοι… Το σκοτεινό πνεύμα εμφανίζεται στον Αινεία μεταφέροντας του τη δήθεν διαταγή του Δία! Εκείνος θλιμμένος, υπακούοντας, αποχαιρετά την αγαπημένη του! Η Διδώ συντετριμμένη οδηγείται προς το τέλος της …

 

Συντελεστές

Σκηνοθεσία-Κινησιολογία : Δημήτρης Κυανίδης

Μουσική Διεύθυνση : Θεόδωρος Παπαδημητρίου

Μουσική Διεύθυνση Χορωδίας : Μαίρη Κωνσταντινίδου

Κοστούμια: Ιωάννα Μανωλεδάκη / Τιμητική Βράβευση της Σκηνογράφου από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα στην Πρεμιέρα της Όπερας Διδώ και Αινείας για την 40χρονη προσφορά της στο Ελληνικό Θέατρο και την Όπερα πατήστε εδώ

Καλλιτεχνική επιμέλεια-Σκηνικά : Αθανάσιος Κολαλάς

Voice casting : Βαρβάρα Τσαμπαλή

Σχεδιασμός αφίσας : Αλεξία Βαλταδώρου

Διδώ : Σοφία Μητροπούλου

Αινείας :Armando Puklavec

Μάγισσα: Ισμήνη Γιαννάκη

Μπελίντα: Νατάσσα Κοψαχείλη

Χορωδία Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης

 

Παραστάσεις 19 και 26 Μαρτίου στην αίθουσα της ΕΜΣ του ΚΘΒΕ, στις 21:00

Τιμές εισιτηρίων: 15, 12 και 7 ευρώ (ομαδικά). Για κρατήσεις ομαδικών εισιτηρίων στο τηλέφωνο 6946- 994304

https://www.viva.gr/tickets/theater/theatro-etaireias-makedonikon-spoudon/dido-kai-aineias/

Πληροφορίες – Προπώληση :Εκδοτήρια Θεάτρου εταιρίας Μακεδονικών σπουδών, τηλ. 2315200200 και viva.gr Τηλ Πληροφοριών: 2310 – 589- 172

Η Προπώληση ξεκίνησε και στο ταμείο του Θεάτρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών Τετάρτη – Κυριακή 4:30μμ – 9:30μμ

 

Για Περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

 

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΠΑΡΑΓΩΓΗ:

Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας & 2 ART

ΜΕ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ:
του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης & του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος

Ετικέτες:

Ημέρα

26/03/2018

Ώρα

21:00

Κόστος

15, 12 και 7 ευρώ (ομαδικά)

Τοποθεσία

Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών
Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών, Εθ. Αμύνης 2, Θεσσαλονίκη, 54621

Διοργανωτής

Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
+30 2310 602599
kepothe@otenet.gr
https://www.kepo.gr/