«Κύκλος διαλέξεων της Φιλοσοφικής Ακαδημίας» 3η Διάλεξη: Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023 Ομιλητής: Γιώργος Κοντογιώργης Ομότιμος Καθηγητής των Πολιτικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου
Το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε
συνεργασία με
το Εργαστήριο της Φιλοσοφικής Έρευνας πάνω στο Φαντασιακό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
και το Ερευνητικό Κέντρο Βιοπολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου
εγκαινιάζουν το 2023 το νέο
«Κύκλο διαλέξεων της Φιλοσοφικής Ακαδημίας»
Στο ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΩΝ ΤΟΥ ΑΠΘ
ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το εργαστήριο της Φιλοσοφικής Έρευνας πάνω στο Φαντασιακό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Ερευνητικό Κέντρο Βιοπολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου εγκαινιάζουν το 2023 το νέο κύκλο διαλέξεων της Φιλοσοφικής Ακαδημίας.
Σημαντικοί πνευματικοί άνθρωποι-φιλόσοφοι, επιστήμονες, καλλιτέχνες- ανοίγουν τη σκέψη τους στο κοινό της Θεσσαλονίκης και συζητούν μαζί του τα προβλήματα της ύπαρξης ,της κοινωνίας και της δημιουργίας στο
πλαίσιο ενός τεχνολογημένου κόσμου , όπου η ειρήνη συνεχίζει να είναι το πρώτο ζητούμενο. Τη στιγμή που η ελευθερία του ανθρώπου δοκιμάζεται από την κυριαρχία των λίγων και την αδράνεια των πολλών , η ακαδημαϊκή κοινότητα προσκαλεί σε έναν ουσιαστικό διάλογο ανάμεσα στον βαθύτερο εαυτό μας και την εξωτερική μας πράξη .
Συντονίζει ο Παναγιώτης Δόικος , Αναπληρωτής καθηγητής της Φιλοσοφίας του Α.Π.Θ
3η Διάλεξη: Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023 Ώρα Έναρξης: 19:00
Ομιλητής: Γιώργος Κοντογιώργης Ομότιμος Καθηγητής των Πολιτικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου
Θέμα ομιλίας: : “Το ζήτημα της κοινωνικής βιολογίας και ο κοσμοσυστημικός χρόνος»
Ο καθηγητής Γιώργος Κοντογιώργης χρημάτισε Πρύτανης του Παντείου Παν/μίου, Docteur d’État του Παν/μίου του Παρισιού ΙΙ, Υφηγητής της Νομικής Σχολής του Παν/μίου Θεσ/κης, υπήρξε ιδρυτικό μέλος (και Γενικός Γραμματέας) της Ελληνικής Εταιρίας Πολιτικής Επιστήμης, ιδρυτικό μέλος (και μέλος του Δ.Σ.) του European Political Science Network (EPSNET), μέλος του Ανωτάτου Συμβουλίου (και του Συμβουλίου Έρευνας) του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας, τιτουλάριος της έδρας Francqui του Ελεύθερου Παν/μίου των Βρυξελλών, Διευθυντής Ερευνών στο CNRS/Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών/ της Γαλλίας, μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου και καθηγητής του Master in European Studies του Παν/μίου της Σιένας, και στη συντακτική ή στην επιστημονική επιτροπή ελληνικών και διεθνών επιστημονικών περιοδικών, Πρόεδρος-Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ ΑΕ και Υπηρεσιακός Υφυπουργός Τύπου και ΜΜΕ. Είναι επίτιμο μέλος ή μέλος επιστημονικών επιτροπών διεθνών επιστημονικών περιοδικών και επίτιμο μέλος του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών (ΔΙΚΑΜ) του ΑΠΘ και αντεπιστέλλων μέλος της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών. Είναι επίσης επίτιμος διδάκτωρ του πανεπιστημίου της Οράντεα (Ρουμανία). Έχει διδάξει σε πολλά ξένα πανεπιστήμια και, επί μακρόν, στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού. Είναι αντεπιστέλλον μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας του Πολιτισμού της Πορτογαλίας. Έχει εκδώσει 47 βιβλία/μονογραφίες και περισσότερα από 500 επιστημονικά άρθρα στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες ενώ αρθρογραφεί τακτικά σε έντυπα/ιστολόγια γνώμης με παρεμβάσεις του στα δημόσια πράγματα.
Κυριότερο έργο του Το ελληνικό κοσμοσύστημα, σε έξι τόμους.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ
Ακολουθεί συζήτηση με το κοινό.