«ΦΩΝΕΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΣ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ
Το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία
με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού
του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου
Παρουσιάζει την Μουσικοθεατρική παράσταση
για την μικρασιατική καταστροφή
«ΦΩΝΕΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΣ»
ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ
ΤΡΙΤΗ 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2022
Ώρα 20:00
στο Θέατρο «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ»
(Πολυλειτουργικό Κέντρο Δήμου Κορδελιού Ευόσμου, Παρατσίκογλου 1, Ελευθέριο-Κορδελιό (είσοδος από οδό Μοναστηρίου)
ΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ
Αντί εισιτηρίου θα συλλέγονται τρόφιμα μακράς διάρκειας, είδη προσωπικής υγιεινής, βρεφικές πάνες και απορρυπαντικά υπέρ του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου
Το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου είναι υποέργο της Πράξης “Δομή Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Φαρμακείο Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου” , με Κωδικό ΟΠΣ5001411, που έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Κεντρική Μακεδονία 2014-2020” .
Κύριος στόχος της δομής αποτελεί η εφαρμογή προγραμμάτων και δράσεων για την προώθηση της κοινωνικής συνοχής, την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, την ευαισθητοποίηση ατόμων-ομάδων πληθυσμού, καθώς και επιχειρήσεων. Η λειτουργία του αποσκοπεί ειδικότερα στην κάλυψη πρωτογενών αναγκών ευπαθών – κοινωνικά και οικονομικά – ατόμων και οικογενειών, με τη δωρεάν παροχή προϊόντων και ειδών πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα μακράς διάρκειας, είδη προσωπικής υγιεινής, βρεφικές πάνες και απορρυπαντικά, σε τουλάχιστον 100 οικογένειες σε μηνιαία βάση, που προέρχονται κυρίως από χορηγίες πολιτών και επιχειρήσεων.
Περίληψη έργου
Η παράσταση που δημιουργήθηκε από όλα τα μέλη της ομάδας, βασίστηκε σε αληθινές ιστορίες όπως και φανταστικές, συνθέτοντας με αυτόν τον τρόπο ένα πολυμορφικό καμβά αφηγήσεων εκείνης της εποχής. Με βάση τη Μικρασιατική καταστροφή του 1922, ο άξονας της ιστορίας ξεκινάει νωρίτερα, πριν συμβεί το μεγάλο γεγονός, συνεχίζει κατά τη διάρκεια του γεγονότος και έρχεται να φτάσει στην εγκατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα. Πάνω στη σκηνή, βλέπουμε -υπαρκτά και μη- πρόσωπα να αφηγούνται ιστορίες, να τραγουδούν, να αναπαριστούν γεγονότα που μας έκαναν να προβληματιστούμε, να συγκινηθούμε και να κατανοήσουμε περισσότερο εκείνη την εποχή. Γράμματα, τραγούδια, χοροί και φαγητά εμφανίζονται επί σκηνής για να δηλώσουν με έμφαση το νόημα αυτού του πολιτισμού: ότι 100 χρόνια μετά, η μικρασιάτικη παράδοση και ιστορία παραμένει ισχυρή στις μνήμες μας και εξακολουθεί να ενδιαφέρει και να συγκινεί όλο τον κόσμο.
Συντελεστές
Σύνθεση κειμένων: η ομάδα
Σκηνοθεσία-σύνθεση ηχογραφήσεων και βίντεο: Πέτρος Παπαζήσης
Ηθοποιοί (αλφαβητικά)
Ρούλα Αγγελίδου, Γίτσα Γεωργιάδου, Βάνα Γιαννάκη, Αθηνά Γκεμιτζή, Χρυσή Μεντικίδου, Φωτεινή Νάσκου,
Χρυσάνθη Παπαδοπούλου, Πόπη Παπαστεργιάδου, Χρύσα Παυλίδου, Γιούτα Ροΐδου, Κώστας Ρούβας, Ιωάννα Στραγαλοπούλου, Σοφία Χάιτα, Μαρία Χατζηδημητρίου, Ελένη Χατζηχαραλάμπους
Και η μουσικός: Βάσω Μιχαηλίδου
Συνεργάτες: Ελένη Χαμαμτζόγλου
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ