ΑΠΟΗΧΟΣ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΑΚΗΣ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ

100 Χρόνια από τη λήξη του Μεγάλου Πολέμου

Συγκίνηση στη συναυλία του Κέντρου Πολιτισμού ΠΚΜ

Παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου

Με ιδιαίτερη επισημότητα και λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν οι επετειακές εκδηλώσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, την ΠΕΔΚΜ, το Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης και το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ Βαρθολομαίου. Οι εκδηλώσεις τέλεσαν υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανέλαβε, με μεγάλη επιτυχία, το κεντρικό καλλιτεχνικό γεγονός των διήμερων εκδηλώσεων, την συναυλία “Βραδιά μνήμης – 100 Χρόνια από το Μεγάλο Πόλεμο”, η οποία φιλοξενήθηκε στη σκηνή του ΚΘΒΕ “Σωκράτης Καραντινός” της Μονής Λαζαριστών.

Στη σκηνή ένωσαν τις δυνάμεις τους μερικοί από τους σημαντικότερους καλλιτεχνικούς φορείς της πόλης μας, η Κρατική Ορχήστρα θεσσαλονίκης (υπό την μπαγκέτα της αρχιμουσικού Ζωής Τσόκανου), η Μικτή Χορωδία θεσσαλονίκης (διεύθυνση Μαίρης Κωνσταντινίδου), καθώς και ο διεθνούς φήμης συνθέτης και πιανίστας Γιώργος Εμμανουήλ Λαζαρίδης και η εξαιρετική σοπράνο Σοφία Μητροπούλου.

Το Πρόγραμμα της βραδιάς επιμελήθηκε ο ταλαντούχος εικαστικός και σκηνοθέτης Θανάσης Κολαλάς που κατάφερε να δημιουργήσει μια συναισθηματική κάθαρση, οδηγώντας τους θεατές από το σκοτάδι του Πολέμου στο φως και στη λύτρωση της Ειρήνης. Οι θεατές φανερά συγκινημένοι παρακολούθησαν ένα πολεμικό εμβατήριο να εναλλάσσεται με ένα τραγούδι αποχωρισμού, τις νοσταλγικές νότες μιας φυσαρμόνικας και την ανάταση ψυχής από τον Ύμνο της Χαράς του Μπετόβεν και το Imagine του Lennon.

Κορυφαία στιγμή της βραδιάς αποτέλεσε το κονσέρτο “Εκ Νεκρών” του Γεωργίου Εμμανουήλ Λαζαρίδη, για πιάνο, ορχήστρα και χορωδία το οποίο ο διεθνούς φήμης συνθέτης και πιανίστας, με ανάθεση του Κέντρου Πολιτισμού της ΠΚΜ, συνέθεσε για την περίσταση και παρουσιάστηκε σε παγκόσμια Πρώτη. Το κοινό ενθουσιασμένο σηκώθηκε όρθιο και χειροκροτούσε παρατεταμένα. Τη συναυλία παρουσίασε ο Αλέξης Κωστάλας.

Τη συναυλία παρακολούθησαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ Βαρθολομαίος, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Σερβίας κ.κ Ειρηναίος, ο Δούκας του Κεντ, η Πρωθυπουργός της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης κ. Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς, η Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Κέιτ Σμιθ, ο Ακόλουθος του Βασιλικού Ναυτικού της Μ. Βρετανίας κ. Τιμ Φερνς. ο Πρέσβης της Σερβίας Ντούσαν Σπασόγιεβιτς. ο Γενικός Πρόξενος της Σερβίας Σίνιτσα Πάβιτς, ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσίας Αλεξάντερ Σερμπακόβ, οι επικεφαλής σε επίπεδο Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, επιτελείς των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι προξενικών Αρχών, Υπουργοί, Βουλευτές, η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ Βούλα Πατουλίδου.

Για περισσότερες Πληροφορίες Πατήστε το σχετικό Δελτίο Τύπου

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

 

Ημέρα

30/09/2018

Τοποθεσία

Μονή Λαζαριστών
Μονή Λαζαριστών, Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη

Διοργανωτής

Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
+30 2310 602599
kepothe@otenet.gr
https://www.kepo.gr/